Tandletsel

Het gebit is behoorlijk sterk. Maar soms kan het gebeuren dat een tand schade oploopt, bijvoorbeeld door een klap of een ongeluk. Soms wordt een deel van de tand afgebroken, maar een tand of kies kan er ook met wortel en al uitgeslagen worden. Een uitgeslagen of afgebroken tand is een van de meest voorkomende vormen van tandletsel bij kinderen en volwassenen. Omdat de kiezen verder naar achteren staan, zijn deze beter beschermd tegen klappen en stoten. Een afgebroken kies komt ook vaak voor, maar wordt meestal veroorzaakt door het kauwen op iets hards.
Een afgebroken of uitgeslagen gebitselement is een noodgeval. Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk wordt geholpen. Dit geeft de meeste kans op herstel.
Tandletsel bij een melkgebit wordt meestal niet behandeld: het melkgebit wordt op den duur vervangen door het definitieve gebit. Wel zullen wij eventuele scherpe randjes van de afgebroken tand bijslijpen om te voorkomen dat het kind de tong of lip open haalt.

shutterstock_756732784

Voorkom
gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

en_USEnglish