Door goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat er soms tanden en kiezen verloren gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier te vervangen door gebitsprotheses.
Een prothese is altijd maatwerk. In overleg met u kijken we welke oplossing het beste bij u past. Is die keuze gemaakt, dan gaan we samen met u aan de slag om de prothese helemaal perfect passend te maken. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Bij alle stappen die we nemen leggen we u goed uit wat we doen en waarom we dat doen.
Welke soort prothese voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samen met u kijken we wat in uw geval de beste oplossing is.
Volledige protheses: de volledige prothese vervangt uw hele gebit:
Gedeeltelijke prothese: de gedeeltelijke protheses vervangt één of meerdere tanden of kiezen.
Immediaatprothese: een immediaatprothese is een prothese die direct geplaatst worden naar het trekken van uw tanden en kiezen. Het beschermt uw tandvlees waardoor de wondjes snel kunnen genezen.
Wennen aan uw prothese: In het begin zult u moeten wennen aan uw prothese. Dat is heel normaal. In het geval van een volledige prothese kan uw uiterlijk iets veranderen doordat uw gezicht wat voller wordt. Ook praten kan wat onwennig zijn. U kunt bijvoorbeeld slissen en bepaalde klanken klinken anders. Maar niets om u ongerust over te maken. Na een paar dagen gaat het al beter, zeker als u ook nog wat spraakoefeningen doet.
Ook met eten is het in het begin even aanpassen. Kies zacht voedsel, snijd het in kleine stukjes en kauw voorzichtig. Na verloop van tijd kunt u zich aan steviger voedsel wagen.
Net als een gewoon gebit moet u ook uw prothese goed schoon houden. Anders blijven er voedselresten achter op of onder uw prothese en dat kan problemen gaan geven.
Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar heeft ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat tot tandvleesproblemen geven. Daarnaast blijft voedsel makkelijker onder een plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt gedeeltelijk op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Uw tandvlees wordt daarom meer ontzien. Overleg met uw tandarts welke prothese voor u het meest geschikt is.
Een prothese kan in het begin pijnlijk zijn, er kunnen gevoelige drukplaatsen ontstaan. Met eenvoudige, kleine correcties kunnen we dat goed te verhelpen. Ga in ieder geval nooit zelf aan uw prothese ‘knutselen’, daar wordt het zeker niet beter van. In het geval van een kunstgebit is het verstandig om die in het begin zoveel mogelijk in te houden, dus ook ’s nachts. Is uw mond eenmaal gewend aan het kunstgebit dan kunt u het ’s nachts uit doen. Blijft u pijn houden, neem dan contact op met uw tandarts.
Wacht niet langer en laat onze professionals je helpen.
Schrijf je in voor een afspraak of neem contact op via 075-6164291
Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.