Tanderosie

Tanderosie is slijtage van het gebit waarbij de beschermende glazuurlaag van de tanden en kiezen steeds dunner wordt en zelfs op den duur kan verdwijnen. Dit kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn, gaatjes of een lelijk gebit. Het tandglazuur wordt onder andere aangetast door zure voedingsmiddelen. Deze slijtage is onomkeerbaar: verloren glazuur kan niet terug groeien of opnieuw aangebracht worden. Wel kunnen we de versleten gebitselementen opvullen of, in ernstige gevallen, vervangen.

Tandenknars

Tanderosie behandeling

Een behandeling bestaat vooral uit het voorkomen van verdere schade. Het verloren glazuur is namelijk niet herstellen. Bij lichte tot matige tanderosie symptomen zal je tips krijgen over het verzorgen van je gebit en je eetgewoonten. Als er sprake is van gevorderde slijtage, kan de tandarts de gevolgen van tanderosie behandelen door het gebit te restaureren.
De beschadigde tanden en kiezen worden dan opgevuld met composiet, het materiaal dat ook gebruikt wordt bij het vullen van gaatjes. In extreme gevallen is het plaatsen van kronen, facings, veneers of andere protheses een betere oplossing.

nl_NLDutch